Hulp-nodig

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Hulp nodig?

Heb je een leuk idee of initiatief waarmee je aan de slag wil? Maar kan je misschien wat hulp of advies gebruiken. Oegstgeest Doet kan je daarbij alvast op weg helpen. Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn.

Geld & Fondsen

Soms is er geld om jouw initiatief op de kaart te zetten. Hieronder zetten we een paar mogelijkheden op een rij. Je vindt hier ook vermeldingen naar de websites. Het is goed deze te bekijken, want regelingen kunnen wijzigen.

Gemeente

De gemeente Oegstgeest heeft verschillende subsidies om initiatiefnemers op weg te helpen. Zo ondersteunt de gemeente via de subsidieregeling Sociaal Domein Oegstgeest activiteiten die bijdragen aan de maatschappelijke doelen binnen het sociaal domein met een eenmalige en jaarlijkse subsidie. Meer informatie over subsidies kan je vinden op de gemeentelijke website.

Fondsen

Er zijn landelijke, provinciale en lokale organisaties die initiatieven een steuntje in de rug willen geven. Hier vind je een lijst met zulk soort fondsen en organisaties. Kijk goed of jouw initiatief past bij de doelstelling van de subsidies.

Cultuurfonds Oegstgeest
Stichting Cultuurfonds Oegstgeest ondersteunt initiatieven op cultureel en kunstzinnig gebied en het behoud van erfgoed.
Lokaalfonds Oegstgeest
het Lokaalfonds Oegstgeest werft lokaal donaties waarmee lokale goede doelen financieel geholpen kunnen worden.
Coöperatiefonds Rabobank
vanuit het Coöperatiefonds ondersteunt Rabobank maatschappelijke initiatieven in de Bollenstreek.
VSBfonds
VSBfonds steunt sociale en culturele initiatieven.
Fondsenzoeken.nl
op deze landelijke zoekpagina kan je zoeken naar fondsen die wellicht goed bij jouw idee of initiatief passen. Je moet wel een account aanmaken om een zoekopdracht uit te voeren.
Fonds1818
Fonds1818 ondersteunt bewonersinitiatieven tot maximaal € 3.000,-.
Stichting Doen
Stichting DOEN steunt initiatieven die bijdragen aan een groenere, socialere en creatievere samenleving.
Oranjefonds
het Oranjefonds steunt sociale projecten die mensen echt met elkaar verbinden.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier om een idee of initiatief te financieren. Via funding probeer je anderen enthousiast te maken voor jouw idee en hen te ‘verleiden’ om financieel bij te dragen zodat het initiatief echt gerealiseerd kan worden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van fundingsites:

Helpende handen

Heb je hulp nodig bij je initiatief?

Soms kan de gemeente je helpen. Bijvoorbeeld [pm: nog in te vullen]. Laat de gemeente Oegstgeest weten hoe wij je kunnen helpen [pm: link voor hulpvraag]. Je kan hiervoor contact opnemen met de Sociaal Makelaar van gemeente Oegstgeest: Sietske Steenbergen (sociaalmakelaar@oegstgeest.nl).

Zoek je vrijwilligers voor je activiteit?

Oegstgeest heeft veel inwoners die zich vrijwillig inzetten bij verschillende activiteiten. Hieronder vind je meer informatie over vrijwilligersorganisaties in Oegstgeest.

Dorpskracht.jpg
Dorpskracht Oegstgeest is een digitale marktplaats voor iedereen die iets voor een ander wil doen of een hulpvraag heeft. Hier kan je een oproep voor hulp voor jouw initiatief plaatsen. Kijk hier voor meer informatie.
Idoe.jpg iDoe is het contactpunt voor vrijwillige inzet voor Oegstgeest, Leiderdorp en Leiden en zet zich in om vrijwilligers en organisaties met elkaar te verbinden. Klik hier voor meer informatie.

De gemeente Oegstgeest biedt een ‘vrijwilligersverzekering’. De verzekering geldt voor:

 • Ongevallen en persoonlijke eigendommen
 • Aansprakelijkheid
 • Bestuurdersaansprakelijkheid
 • Rechtsbijstand


Meer informatie over vrijwilligers en de vrijwilligersverzekering kan je vinden op de gemeentelijke website. Klik hier voor de website.

Tips

Heb je een leuk idee of initiatief waarmee je aan de slag wil? Maar kan je misschien wat hulp of advies gebruiken. Oegstgeest Doet kan je daarbij alvast op weg helpen. Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn.

Tips

Handreiking: een leer- en ontwikkelomgeving.

Handreiking: een leer- en ontwikkelomgeving. Deze handreiking is ontwikkeld na het onderzoek naar burgerinitiatieven in opdracht van de Rekenkamercommissie van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg. De handreiking kan door initiatiefnemers, maar ook door de gemeente worden gebruikt voor onder andere:

 • Het maken van een plan voor een initiatief: waar moet je op letten?
 • Evaluatie tussentijds en na afloop: wat gaat goed, wat gaat minder goed?
 • Ontwikkelen van een gemeenschappelijke werkwijze en een gemeenschappelijke taal.

De handreiking is onderdeel van het rapport. Klik hier om de handreiking te bekijken.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag? Neem dan contact met ons op via:

Waarom Oegstgeest Doet?

Wie kan een initiatief aanmelden?

Je kunt een initiatief aanmelden als natuurlijk persoon of namens een organisatie als je minimaal 18 jaar oud bent.

Ben je jonger en wil je toch graag een idee aanmelden dan ben je natuurlijk van harte welkom, maar zorg dan dat je het onder begeleiding doet van iemand die 18 jaar of ouder is.

Hoe meld ik mijn initiatief aan?

Je kan een initiatief aanmelden via een online aanmeldformulier. Zorg dat je de vragen zo volledig mogelijk en waarheidsgetrouw invult met een heldere, duidelijke en goed leesbare omschrijving van jouw initiatief. Bedenk een goede titel en voeg een profielfoto toe.Alle ingediende initiatieven worden eerst getoetst op voorwaarden en spelregels van Oegstgeest Doet voordat ze online gaan.Tip: xxxx

Wat is een inwonersinitiatief?

Een inwonersinitiatief is een collectieve activiteit van inwoners die zich richt op het verbeteren van de buurt of het dorp. Het is een plan om het dorp, de buurt en/of straat gezelliger, sportiever, groener, schoner en veiliger te maken.Samen met andere inwoners en/of organisaties wordt het idee uitgewerkt. Inwoners regelen zelf de uitvoering en het beheer. Ze bepalen zelf wat ze willen, hoe ze dat gaan bereiken.

Worden initiatieven gescreend?

De initiatieven worden eerst gescreend voordat ze online gaan. Initiatieven moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het idee komt van één of meer inwoners van Oegstgeest of organisatie uit Oegstgeest.
 • Het idee/initiatief door de initiatiefnemer zelf wordt uitgevoerd(met of zonder hulp van anderen) en eigenaar is.
 • Het initiatief een positieve bijdrage levert aan de straat, buurt of wijk waar inwoners zich prettig en veilig voelen.
 • Het initiatief inwoners verbindt in de straat, buurt of wijk.
 • Het idee/initiatief is niet gericht op eigen gewin.
 • Het idee/initiatief is niet gericht op bekering of activisme (religieus of politiek).
 • Het idee/initiatief is niet illegaal en en voldoet aan de wettelijke regelgeving.
 • Het idee/initiatief is niet discriminerend.
 • Het aanmeldformulier wordt volledig en waarheidsgetrouw ingevuld met een heldere, duidelijke en goed leesbare omschrijving van het initiatief.

Help, ik ben mijn link om mijn initiatief te beheren kwijt?

Pm

Ik heb een initiatief aangemeld, hoe kan ik de gegevens aanpassen?

Je hebt na het aanmelden een bevestiging per mail ontvangen met een unieke link. Met deze link kan je jouw initiatief beheren en aanpassen.

Ik ontvang geen bevestigingsmail. Wat kan ik doen?

Het kan voorkomen dat de bevestigingsmail terecht komt in de map Ongewenste mail (spam). Is deze mail daar niet neem dan contact met ons op via griffie@oegstgeest.nl.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Jouw gegevens zijn beschermd en alleen voor jou zichtbaar. Wil je meer weten? Bekijk het privacybeleid [koppeling toevoegen].