Project/005

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Biologische kwekerij De Groene Cirkel

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Oegstgeest
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
zorg en welzijn; gezondheid
Voor wie :
GGZ patiënten en andere mensen die willen re-integreren
Status :

Beschrijving van het initiatief

Re-integreren op biologische kwekerij

Nabij kasteel ‘Endegeest’ in Oegstgeest ligt kwekerij De Groene Cirkel. De kwekerij werkt volledig op biologische basis en heeft een winkel waar eigen honingproducten en zelf geteelde groenten te koop zijn. De kwekerij wordt ingezet als traject voor re-integratie en dagbesteding. Mensen met problemen en mensen die nog niet toe zijn aan betaald werk, kunnen hier als vrijwilliger aan de slag. Zij helpen bij het zaaien en oogsten van planten en bloemen en bij de verkoop van producten.

De kwekerij is van belang voor mensen die extra zorg nodig hebben. Het biedt mensen een zinvolle activiteit. Doordat zij zorg dragen voor landbouwproducten en voor elkaar, worden zij uitgedaagd verantwoordelijkheid te dragen. Door het werk bouwen zij aan een gezond werkrite en worden zij gestimuleerd in het ontwikkelen van sociale en andere vaardigheden. Tegelijk zorgt de kwekerij voor een aanbod van biologische groenten en fruit voor de buurt, die worden verkocht in de winkel.

Kwekerij De Groene Cirkel is een initiatief van GGZ Rivierduinen. DBZ bedrijven in Leiden heeft plannen om op een aangrenzend perceel een vergelijkbaar initiatief te starten. De Groene Cirkel ziet dit niet als concurrerend initiatief, maar zoekt verbinding. Ze zijn met DBZ in gesprek gegaan om een mogelijke samenwerking te verkennen. Er zijn een aantal gesprekken gevoerd waarin De Groene Cirkel ervaringen en kennis heeft gedeeld, maar tot op heden is er geen samenwerking.


Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Oegstgeest
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
zorg en welzijn; gezondheid
Voor wie :
GGZ patiënten en andere mensen die willen re-integreren
Status :