Biologische kwekerij De Groene Cirkel

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Biologische kwekerij De Groene Cirkel

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Oegstgeest
Onderwerp :
zorg en welzijngezondheid
Doelgroep :
GGZ patiënten en andere mensen die willen re-integreren
Status :
Lopend/ in uitvoering
Website :
[www.kwekerijdegroenecirkel.nl]

Re-integreren op biologische kwekerij

Nabij kasteel ‘Endegeest’ in Oegstgeest ligt kwekerij De Groene Cirkel. De kwekerij werkt volledig op biologische basis en heeft een winkel waar eigen honingproducten en zelf geteelde groenten te koop zijn. De kwekerij wordt ingezet als traject voor re-integratie en dagbesteding. Mensen met problemen en mensen die nog niet toe zijn aan betaald werk, kunnen hier als vrijwilliger aan de slag. Zij helpen bij het zaaien en oogsten van planten en bloemen en bij de verkoop van producten.

De kwekerij is van belang voor mensen die extra zorg nodig hebben. Het biedt mensen een zinvolle activiteit. Doordat zij zorg dragen voor landbouwproducten en voor elkaar, worden zij uitgedaagd verantwoordelijkheid te dragen. Door het werk bouwen zij aan een gezond werkrite en worden zij gestimuleerd in het ontwikkelen van sociale en andere vaardigheden. Tegelijk zorgt de kwekerij voor een aanbod van biologische groenten en fruit voor de buurt, die worden verkocht in de winkel.

Kwekerij De Groene Cirkel is een initiatief van GGZ Rivierduinen. DBZ bedrijven in Leiden heeft plannen om op een aangrenzend perceel een vergelijkbaar initiatief te starten. De Groene Cirkel ziet dit niet als concurrerend initiatief, maar zoekt verbinding. Ze zijn met DBZ in gesprek gegaan om een mogelijke samenwerking te verkennen. Er zijn een aantal gesprekken gevoerd waarin De Groene Cirkel ervaringen en kennis heeft gedeeld, maar tot op heden is er geen samenwerking.

Betrokkenen

De kwekerij wordt begeleid door professionele begeleiders en vrijwilligers. Het UWV plaatst mensen bij de kwekerij, zodat zij weer kunnen re-integreren. De gemeente plaatst mensen in het kader van de Participatiewet en garantiebanen. Ook onderwijsinstellingen zijn verbonden aan de kwekerij. Zo maakt bijvoorbeeld de Leo Kannerschool gebruik van een gedeelte van de kwekerij voor leerlingen.

Rol van de gemeente

De kwekerij helpt mensen met problemen te laten participeren in de samenleving (dagbesteding en re-integratie) en heeft daarom de interesse van de gemeente. Enkele jaren geleden zijn raadsleden en vertegenwoordigers van het college hier op werkbezoek geweest, maar de afgelopen tijd zijn er geen werkbezoeken meer geweest. Daarnaast heeft de gemeente het initiatief meermaals verder geholpen, bijvoorbeeld toen de kwekerij weerstand ondervond vanuit GGZ Vastgoed op het gebied van regelgeving.

Samenvatting van de factoren die van invloed zijn geweest op dit burgerinitiatief

Wat heeft stimulerend gewerkt voor het initiatief?

Realiseren publieke doelen:

  • De kwekerij wordt ingezet als traject voor re-integratie en dagbesteding.
  • Aanbod van biologische streekgroenten via de winkel.


Constructieve samenwerking:

  • Samenwerking tussen maatschappelijke instellingen op het gebied van zorg, welzijn, gezondheid, onderwijs en werken: GGZ, UWV (plaatsing) en onderwijsinstellingen (leerlingen).
  • Samenwerking met de gemeente (plaatsing in het kader van Participatiewet en garantiebanen).
  • Op initiatief van de kwekerij zijn er gesprekken met DBZ bedrijven.


Democratisch samenspel:

  • De gemeente heeft het initiatief verder geholpen toen er weerstand was bij GGZ Vastgoed op het gebied van regelgeving.
Zijn of waren er obstakels die uit de weg geruimd zijn of nog weggenomen moeten worden?

Constructieve samenwerking:

  • Er zijn andere maatschappelijke zorgorganisaties die in de nabijheid een vergelijkbare vorm van dagbesteding of re-integratie aanbieden. Met bijvoorbeeld DBZ bedrijven zijn wel gesprekken, maar die zijn tot op heden vruchteloos.
  • Vertegenwoordigers van de gemeente zijn jaren geleden op bezoek geweest, maar de afgelopen tijd zijn er geen werkbezoeken meer geweest.

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Oegstgeest
Onderwerp :
zorg en welzijngezondheid
Doelgroep :
GGZ patiënten en andere mensen die willen re-integreren
Status :
Lopend/ in uitvoering
Website :
[www.kwekerijdegroenecirkel.nl]

Voeg je eigen foto’s of video’s toe!