Project/010

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Fietsen voor vluchtelingen

Stel de gemeente op de hoogte van het initiatief. Vaak kunnen zij helpen bij de realisatie.

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Oegstgeest tezamen met Leiderdorp
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
integratie
Voor wie :
vluchtelingen
Status :

Beschrijving van het initiatief

Opgelapte fietsen helpen bij integratie

Toen Jaap van den Broek uit Oegstgeest een oproep deed om oude fietsen bij hem in te leveren, stond zijn tuin binnen een paar weken letterlijk vol. Menig inwoner heeft zo vluchtelingen aan een eigen fiets geholpen. Zo kunnen vluchtelingen zelf naar het dorp of hun school fietsen. Dit bevordert contact met de bewoners van het dorp.

Het initiatief is oorspronkelijk afkomstig van een informele werkgroep van de raad van Oegstgeest, waarna Jaap van den Broek het overnam. Hij organiseert dit alles nu alleen en is nog wel op zoek naar een aantal vrijwilligers om mee  samen te werken. De fietsen werden in eerste instantie de initiatiefnemers gerepareerd en vervolgens gedoneerd aan vluchtelingen. Inmiddels zijn het vluchtelingen zelf die de reparaties doen, met een wijkbewoner.

De actie is een groot succes, mede dankzij de vele betrokkenen. De lokale fietsenmaker levert onderdelen voor de fietsen en het Lokaal Fonds Oegstgeest maakte het mogelijk specialistisch gereedschap en vervangingsonderdelen aan te schaffen. Het Repair Café leent gereedschap uit en fietsreparatiestandaards. Het initiatief stimuleert de samenhorigheid in de samenleving, draagt bij aan de duurzaamheid (hergebruik materialen en duurzaam transportmiddel) en met de fietsen worden vluchtelingen geholpen mobiel en meer zelfredzaam te zijn en deel te nemen aan het dorpsleven.

Ook vanuit de dorpsbewoners is veel steun ontvangen, maar hier en daar is ook onbegrip. Sommige bewoners vinden dat de vluchtelingen worden voorgetrokken door het initiatief. Er zijn namelijk ook veel bewoners van de gemeente die leven in de bijstand en goed een fiets kunnen gebruiken.


Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Oegstgeest tezamen met Leiderdorp
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
integratie
Voor wie :
vluchtelingen
Status :