Kruidenpluktuin Oegstgeest

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Kruidenpluktuin Oegstgeest

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Winkelcentrum de Lange Voort, hele gemeente
Onderwerp :
natuur
Doelgroep :
inwoners gemeente
Status :
Lopend/ in uitvoering
Website :
[www.mecoegstgeest.nl]

Iedereen is welkom om te plukken in de kruidentuin

Met wat hulp van de gemeente Oegstgeest onderhoudt Milieu en Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest een kruidenpluktuin bij het winkelcentrum Lange Voort. Iedereen mag er voor eigen gebruik kruiden plukken.

Het idee voor deze kruidentuin ontstond in 2010, het Jaar van de Biodiversiteit. Het MEC won toen 500 euro voor een voorstel in de prijsvraag “Wilde Weelde” van de gemeente Leiden, Naturalis en de Milieudienst West-Holland. De tuin werd met hulp van de gemeente en de winkeliersvereniging ingericht en geopend door de wethouder. Een jaar later was de tuin al zo mooi dat hij werd genomineerd voor de Gouden Zwaluw 2013, georganiseerd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. In het najaar van 2014 werden voor het eerst bloembollen geplant.

In het voorjaar en de zomer wordt door een groep vrijwilligers (“de tuinvrouwen”) regelmatig onderhoud gepleegd. Iedereen is welkom om te komen helpen of om inspiratie op te doen.

Het initiatief draagt bij aan een plezierige en (sociaal) veiligere leef-/werkomgeving voor bezoekers, winkeliers en bewoners. Iedereen kan voor eigen gebruik kruiden plukken. Dit draagt bij aan natuurbeleving en een gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Aanvankelijk was er weerstand, vanwege het risico op verrommeling en omdat de locatie een hangplek voor jongeren zou kunnen worden. Inmiddels zijn de betrokkenen en omwonenden enthousiast.

Betrokkenen

Bewoners en winkeliers zijn betrokken bij het initiatief. De winkeliersvereniging heeft geholpen om draagvlak te creëren. De gemeente heeft gesteund door hulp bij het onderhoud en het beschikbaar stellen van materialen.

Rol van de gemeente

De gemeente vindt het initiatief belangrijk, omdat het bijdraagt aan een plezierige en (sociaal) veiligere werk- en leefomgeving, natuurbeleving en een gezonde levensstijl. De pluktuin is gerealiseerd op een openbaar stukje grond. Mogelijke verrommeling is niet wenselijk. Gemeente draagt bij door het beschikbaar stellen van materiaal voor het inrichten en onderhoud van de pluktuin. De samenwerking tussen het initiatief, het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie is natuurlijk verlopen.

Samenvatting van de factoren die van invloed zijn geweest op dit burgerinitiatief

Wat heeft stimulerend gewerkt voor het initiatief?

Realiseren publieke doelen:

  • Draagt bij aan een plezierige en (sociaal) veiligere werk-/leefomgeving, natuurbeleving en een gezonde levensstijl.


Constructieve samenwerking:

  • Samenwerking en coproductie tussen inwoners, winkeliersvereniging en de gemeente.
  • Gemeente helpt bij onderhoud en stelt materiaal beschikbaar.


Democratisch samenspel:

  • Winkeliers en winkeliervereniging steunen het initiatief.
Zijn of waren er obstakels die uit de weg geruimd zijn of nog weggenomen moeten worden?

Democratisch samenspel:

  • Winkeliers en bewoners zijn bezorgd over mogelijke verrommeling en het verworden tot een hangplek.

Gegevens over het burgerinitiatief

Wijk/ buurt :
Winkelcentrum de Lange Voort, hele gemeente
Onderwerp :
natuur
Doelgroep :
inwoners gemeente
Status :
Lopend/ in uitvoering
Website :
[www.mecoegstgeest.nl]