Project/011

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Kruidenpluktuin Oegstgeest

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Gemeente overstijgend
Initiatiefnemer(s) :
Inwoners
Onderwerp :
Natuur en openbare ruimte
Voor wie :
Inwoners
Status :
Bestaand initiatief (lopend / in uitvoering)
Deel deze pagina :

Beschrijving van het initiatief

Iedereen is welkom om te plukken in de kruidentuin

Met wat hulp van de gemeente Oegstgeest onderhoudt Milieu en Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest een kruidenpluktuin bij het winkelcentrum Lange Voort. Iedereen mag er voor eigen gebruik kruiden plukken. Het idee voor deze kruidentuin ontstond in 2010, het Jaar van de Biodiversiteit. Het MEC won toen 500 euro voor een voorstel in de prijsvraag “Wilde Weelde” van de gemeente Leiden, Naturalis en de Milieudienst West-Holland. De tuin werd met hulp van de gemeente en de winkeliersvereniging ingericht en geopend door de wethouder. Een jaar later was de tuin al zo mooi dat hij werd genomineerd voor de Gouden Zwaluw 2013, georganiseerd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. In het najaar van 2014 werden voor het eerst bloembollen geplant. In het voorjaar en de zomer wordt door een groep vrijwilligers (“de tuinvrouwen”) regelmatig onderhoud gepleegd. Iedereen is welkom om te komen helpen of om inspiratie op te doen. Het initiatief draagt bij aan een plezierige en (sociaal) veiligere leef-/werkomgeving voor bezoekers, winkeliers en bewoners. Iedereen kan voor eigen gebruik kruiden plukken. Dit draagt bij aan natuurbeleving en een gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Aanvankelijk was er weerstand, vanwege het risico op verrommeling en omdat de locatie een hangplek voor jongeren zou kunnen worden. Inmiddels zijn de betrokkenen en omwonenden enthousiast.

Hulp van anderen

Bewoners en winkeliers zijn betrokken bij het initiatief. De winkeliersvereniging heeft geholpen om draagvlak te creeëren. De gemeente heeft gesteund door hulp bij het onderhoud en het beschikbaar stellen van materialen.

Mijn ervaringen

Rol van de gemeente:

De gemeente vindt het initiatief belangrijk, omdat het bijdraagt aan een plezierige en (sociaal) veiligere werk- en leefomgeving, natuurbeleving en een gezonde levensstijl. De pluktuin is gerealiseerd op een stukje openbaar grond. Mogelijke verrommeling is niet wenselijk. Gemeente draagt bij door het beschikbaar stellen van materiaal voor het inrichten en onderhoud van de pluktuin. De samenwerking tussen het initiatief, het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie is natuurlijk verlopen.

Dit heeft stimulerend gewerkt voor het initiatief

  • Draagt bij aan een plezierige en (sociaal) veiligere werk-/leefomgeving, natuurbeleving en een gezonde levensstijl.
  • Samenwerking en coproductie tussen inwoners, winkeliersvereniging en de gemeente.
  • Hulp van de gemeente bij onderhoud door het beschikbaar stellen van materialen.

Dit heeft minder goed gewerkt voor het initiatief

  • Winkeliers en bewoners zijn bezorgd over mogelijke verrommeling en het verworden tot een hangplek.

 

 

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Gemeente overstijgend
Initiatiefnemer(s) :
Inwoners
Onderwerp :
Natuur en openbare ruimte
Voor wie :
Inwoners
Status :
Bestaand initiatief (lopend / in uitvoering)
Deel deze pagina :
Neem contact op
met initiatiefnemer

Uw email adres:

Bericht: