Project/011

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Kruidenpluktuin Oegstgeest

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Winkelcentrum de Lange Voort, hele gemeente
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
natuur
Voor wie :
inwoners gemeente
Status :

Beschrijving van het initiatief

Iedereen is welkom om te plukken in de kruidentuin

Met wat hulp van de gemeente Oegstgeest onderhoudt Milieu en Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest een kruidenpluktuin bij het winkelcentrum Lange Voort. Iedereen mag er voor eigen gebruik kruiden plukken.

Het idee voor deze kruidentuin ontstond in 2010, het Jaar van de Biodiversiteit. Het MEC won toen 500 euro voor een voorstel in de prijsvraag “Wilde Weelde” van de gemeente Leiden, Naturalis en de Milieudienst West-Holland. De tuin werd met hulp van de gemeente en de winkeliersvereniging ingericht en geopend door de wethouder. Een jaar later was de tuin al zo mooi dat hij werd genomineerd voor de Gouden Zwaluw 2013, georganiseerd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. In het najaar van 2014 werden voor het eerst bloembollen geplant.

In het voorjaar en de zomer wordt door een groep vrijwilligers (“de tuinvrouwen”) regelmatig onderhoud gepleegd. Iedereen is welkom om te komen helpen of om inspiratie op te doen.

Het initiatief draagt bij aan een plezierige en (sociaal) veiligere leef-/werkomgeving voor bezoekers, winkeliers en bewoners. Iedereen kan voor eigen gebruik kruiden plukken. Dit draagt bij aan natuurbeleving en een gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Aanvankelijk was er weerstand, vanwege het risico op verrommeling en omdat de locatie een hangplek voor jongeren zou kunnen worden. Inmiddels zijn de betrokkenen en omwonenden enthousiast.


Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Winkelcentrum de Lange Voort, hele gemeente
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
natuur
Voor wie :
inwoners gemeente
Status :