Project/013

From InitiatiefwijzerOegstgeest

Repaircafé Oegstgeest

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Oegstgeest
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
duurzaamheid en energie
Voor wie :
bewoners
Status :

Beschrijving van het initiatief

Weggooien is zonde

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Dat is zonde, vinden de mensen achter het Repair Café in Oegstgeest. En niet alleen zij, ook de vele dorpsbewoners die met hun kapotte spullen naar het café toekomen. Begin 2013 ontstond het initiatief bij enkele dorpsgenoten. Het eerste café was direct een succes met 75 reparaties. Daarna kwamen er alleen maar meer mensen op af. De hoge waardering van de bezoekers bleek onder andere uit de giften die de bezoekers (vrijwillig) gaven aan het café voor het maken van hun spullen.

Het repareren is gratis, uitdagend, gezellig en brengt mensen dichter tot elkaar. Het is een gelegenheid waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen opdoen. Daarnaast leren bezoekers hoe ze eventueel zelf iets kunnen herstellen. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Het Repair Café wil laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Ook heeft het als doel de sociale cohesie te bevorderen door dorpsgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen bij de inspirerende en laagdrempelige bijeenkomsten.

Tegelijk levert een bijdrage aan een meer duurzame samenleving. Mensen gooien immers ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Het Repair Café brengt daar verandering in. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Het leert mensen opnieuw de waarde in te zien van hun spullen, beperkt de afvalstroom en draagt bij aan een beter milieu.


Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Oegstgeest
Initiatiefnemer(s) :
Onderwerp :
duurzaamheid en energie
Voor wie :
bewoners
Status :