Project/35

From InitiatiefwijzerOegstgeest
Revision as of 09:54, 4 July 2019 by Admin (talk | contribs) (Undo revision 2586 by Automator (talk))
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Fietsen voor vluchtelingen

Stel de gemeente op de hoogte van het initiatief. Vaak kunnen zij helpen bij de realisatie.

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Gemeentebreed
Initiatiefnemer(s) :
Inwoners
Onderwerp :
Integratie
Voor wie :
Vluchtelingen
Status :
Bestaand initiatief (lopend / in uitvoering)
Deel deze pagina :

Beschrijving van het initiatief

Opgelapte fietsen helpen bij integratie

Toen Jaap van den Broek uit Oegstgeest een oproep deed om oude fietsen bij hem in te leveren, stond zijn tuin binnen een paar weken letterlijk vol. Menig inwoner heeft zo vluchtelingen aan een eigen fiets geholpen. Zo kunnen vluchtelingen zelf naar het dorp of hun school fietsen. Dit bevordert contact met de bewoners van het dorp.

Het initiatief is oorspronkelijk afkomstig van een informele werkgroep van de raad van Oegstgeest, waarna Jaap van den Broek het overnam. Hij organiseert dit alles nu alleen en is nog wel op zoek naar een aantal vrijwilligers om mee  samen te werken. De fietsen werden in eerste instantie de initiatiefnemers gerepareerd en vervolgens gedoneerd aan vluchtelingen. Inmiddels zijn het vluchtelingen zelf die de reparaties doen, met een wijkbewoner.

De actie is een groot succes, mede dankzij de vele betrokkenen. De lokale fietsenmaker levert onderdelen voor de fietsen en het Lokaal Fonds Oegstgeest maakte het mogelijk specialistisch gereedschap en vervangingsonderdelen aan te schaffen. Het Repair Café leent gereedschap uit en fietsreparatiestandaards. Het initiatief stimuleert de samenhorigheid in de samenleving, draagt bij aan de duurzaamheid (hergebruik materialen en duurzaam transportmiddel) en met de fietsen worden vluchtelingen geholpen mobiel en meer zelfredzaam te zijn en deel te nemen aan het dorpsleven.

Ook vanuit de dorpsbewoners is veel steun ontvangen, maar hier en daar is ook onbegrip. Sommige bewoners vinden dat de vluchtelingen worden voorgetrokken door het initiatief. Er zijn namelijk ook veel bewoners van de gemeente die leven in de bijstand en goed een fiets kunnen gebruiken.

Hulp van anderen

De lokale fietsenmaker levert onderdelen voor de fietsen. Met ontvangen donaties schaft het Lokaal Fonds fiets-reparatiestandaards, specialistisch fietsgereedschap en vervangingsonderdelen aan voor dit project. Het Repair Café leent gereedschap uit en hielp in de eerste fase bij de repariatie. Inmiddels doen de vluchtelingen zelf het reparatiewerk, met een wijkbewoner. Vluchtelingenwerk brengt vluchtelingen in contact met het project. De woningbouw heeft gezorgd voor een geschikte werk- en opslagplaats, waarna de vluchtelingen zelf de rumte bruikbaar hebben gemaakt. En de bewoners van Oegstgeest dragen enthousiast bij aan door het aanleveren van oude fietsen.

Er zijn fondsen en samenwerkingspartners gevonden.

 

Mijn ervaringen

  • Het initiatief zorgt voor verbinding en saamhorigheid in de gemeenschap,
  • Er is veel steun van bewoners door het leveren van oude fietsen,
  • Het draagt bij aan de integratie van vluchtelingen,
  • Het zorgt dat vluchtelingen met reparatiewerk een positieve bijdrage leveren aan de samenleving,
  • Hergebruik van tweedehands spullen en stimulering van duurzaam transport zijn bijdragen aan duurzaamheid,
  • Er zijn fondsen en samenwerkingspartners gevonden,
  • De gemeente toont interesse en maakt reclame door het initiatief aan te bevelen bij burgers.

Basisgegevens

Wijk/ buurt :
Gemeentebreed
Initiatiefnemer(s) :
Inwoners
Onderwerp :
Integratie
Voor wie :
Vluchtelingen
Status :
Bestaand initiatief (lopend / in uitvoering)
Deel deze pagina :
Neem contact op
met initiatiefnemer

Uw email adres:

Bericht: